Pravne informacije - kolačići

1. Ko smo mi?
Dobrodošli na web stranicu www.dacia.me čiji je vlasnik i upravljač Alliance d.o.o., Cetinjski put b.b., Podgorica, Crna Gora (pogledajte naše pravne informacije). 

Bavimo se projektovanjem i marketingom vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem i električnim vozilima. 

Ovaj sadržaj ima za cilj da objasni naš pravilnik o kolačićima. Sadrži informacije o izvoru i korišćenju podataka pretraživanja koje kolačići mogu da sačuvaju u vašem pretraživaču. Pravilnik je važan za vas, jer vam obezbeđuje sigurno pretraživanje i uspostavlja povjerenje između vas i naših proizvoda i usluga; a važan je takođe za nas, jer želimo precizno i opširno da odgovorimo na vaša pitanja u vezi sa upotrebom kolačića kako bismo mogli da se prilagodimo vašim željama. 

Kada pogledate sadržaj na našoj web stranici, informacije o vašem pretraživaču na uređaju (računar, tablet, pametni telefon itd.) mogu da se sačuvaju u obliku "kolačića" – to su datoteke, koje su sačuvane na vašem uređaju u skladu sa podešavanjima za kolačiće, koja uvijek možete da promjenite (pogledajte tačku 4).
2. Šta su kolačići i za šta su namijenjeni?
Kolačić je tekstualna datoteka koja se može sačuvati, u skladu sa vašim podešavanjima, na određenom mjestu na tvrdom disku vašeg uređaja (računar, tablet itd.), kada pretraživačem pregledate web stranice i usluge. Web stranica šalje kolačić vašem pretraživaču. Svaki kolačić sadrži anonimni identifikator. Sve dok je pojedinačna datoteka kolačića važeća odnosno prisutna u pretraživaču, omogućavaće pošiljaocu identifikaciju uređaja, na kome je sačuvana. Kolačić ne može da se koristi za identifikaciju fizičkog lica.

Kada pregledate web stranice kompanije Alliance d.o.o. na vašem uređaju može da se postavi više različitih kolačića – u skladu sa vašim podešavanjima: kolačići za funkcionalnost, kolačići za performanse, kolačići za društvene mreže i kolačići za reklamiranje.
3. Koje kategorije kolačića koriste web stranice kompanije Alliance d.o.o.?
Kolačići koje šalju naše web stranice su za bolju preglednost prilikom vašeg upravljanja podijeljeni u 4 kategorije. 
  • Kolačići za funkcionalnost
  • Kolačići za performanse i analizu
  • Kolačići za društvene mreže
  • Kolačići za reklamiranje
4. Upravljanje kolačićima, koje šalju web stranice kompanije Alliance d.o.o.
Vaša podešavanja za kolačiće koji se koriste na stranicama kompanije Alliance d.o.o. možete da promijenite na dva načina:

a) (Preporučeno) Korišćenje alata za upravljanje kolačićima koji smo pripremili za vas: interfejs za podešavanja.


Ovaj alat vam omogućava da podesite koje kategorije gore pomenutih kolačića želite tokom pretraživanja po našim stranicama da sačuvate. Vaša podešavanja možete uvek da promijenite.

b) Preko podešavanja vašeg internet pretraživača: na ovaj način možete vaš pretraživač da podesite tako da čuva kolačiće na vašem uređaju, odnosno čuvanje mu onemogućite – može biti sistemsko ili na osnovu pojedinačne web stranice. Vaš pretraživač možete da podesite i tako da pri svakom pokušaju čuvanja kolačića sa web stranice ručno izaberete da li želite kolačiće da sačuvate ili ne.

Ovakvo upravljanje kolačićima se razlikuje u zavisnosti od pretraživača koji upotrebljavate. Detalje možete da pročitate u odeljku za pomoć unutar svog pretraživača, gde ćete naći informacije o mogućnostima za podešavanje upravljanja kolačićima. U nastavku ćete naći linkove do stranica sa informacijama o tome kako možete sami da mijenjate podešavanja u svom pretraživaču:
Kada sačuvate svoja podešavanja vaši kolačići će se promijeniti i čitati samo u skladu sa podešavanjima. Svi kolačići, koji su bili sačuvani pre promijene podešavanja, će ostati na vašem uređaju i njih možete da uklonite koristeći podešavanja pretraživača.

Upozoravamo vas da za čuvanje vaših podešavanja vezanih za kolačiće, koristimo kolačić. To znači:
a) Ako uklonite sve kolačiće, moraćete da ažurirate svoja podešavanja.
b) Ako koristite drugi spoljni uređaj, profil ili pretraživač, takođe će biti potrebno da ažurirate podešavanja.
5. Šta ako ne želim da prihvatim kolačiće?
Ako ste odbili da sačuvate kolačiće na svom uređaju, odnosno izbrisali prethodno sačuvane kolačiće, onda će neke funkcije za navigaciju po određenim odjeljcima na web stranicama kompanije Alliance d.o.o. biti skraćene. Ovo posebno važi za pristup sadržajima i uslugama koji zahtijevaju vašu identifikaciju. Ovo se odnosi i na slučajeve kada vas mi ili ponuđači naših usluga ne možemo identifikovati za provjeravanje tehničke kompatibilnosti ili vrste pretraživača koga koristite, odnosno za određivanje karakteristika ekrana i jezika kao i države iz koje pristupate internetu.

Ako je to potrebno, kompanija Alliance d.o.o. odbija bilo kakvu odgovornost u vezi sa posljedicama koje nastaju zbog lošije funkcionalnosti naših usluga zbog nemogućnosti čuvanja ili prijema kolačića koji su potrebni za funkcionalnost web stranice, a prethodno ste ih odbacili ili izbrisali.
6. Kategorije kolačića:
a. Kolačići za funkcionalnost

Kolačići za funkcionalnost vam omogućavaju pretraživanje web stranica sa svim važnim funkcijama, npr. sigurnosna područja, korpe za kupovinu ili stranica za vršenje plaćanja.

Ovi kolačići ne čuvaju nikakve informacije koje bi se mogle koristiti za marketing ili ciljano obavještavanje.

Koristimo ih za:

- Prilagođavanje web stranica kompanije Alliance d.o.o. u skladu sa podešavanjima na ekranu vašeg uređaja:
  • jezik koji se koristi
  • rezolucija ekrana
  • operativni sistem koji se koristi

- Pozivanje informacija, koje ste unijeli u obrazce na web stranicama kompanije Aliance d.o.o. i potvrdili ih (prijava ili pristup odjeljcima za klijente).

- Omogućavanje pristupa ličnim i privatnim odjeljcima na našoj web stranici, npr. do odjeljka za klijente, kom pristupate upotrebom svog korisničkog imena i lozinke odnosno pomoću podataka koje ste prethodno unijeli u obrazac.

- Obezbeđivanje sigurnosnih mjera, na primer kada se nakon određenog vremena zahteva ponovno povjezivanje sa odjeljkom za klijente.

- Čuvanje proizvoda i usluga koje želite da naručite – sve do stranice za potvrdu.

- Omogućavanje pomoći u obliku online razgovora uživo.

- Dijeljenje informacija sa tehničkim partnerima isključivo sa ciljem omogućavanja usluga i poboljšavanja funkcionalnosti naših web stranica.

Program za upravljanje kolačićima koji vam mi nudimo ne omogućava isključivanje kolačića ove vrste. Ove kolačiće morate prihvatiti ako želite da koristite našu web stranicu. Ako ih na neki drugi način onemogućite, ne možemo da vam garantujemo normalnu upotrebu ove web stranice.

b. Kolačići za performanse i analizu:
Ova stranica koristi Google Analytics, online alat za analizu koga pruža kompanija Google Inc. ("Google"). Google Analytics koristi kolačiće za analizu ponašanja korisnika, čime nam pomaže u upravljanju web stranicom. Podatke, koje generišu kolačići i koji su povjezani sa korišćenjem ove web stranice (uključujući IP-adresu), poslaćemo Googlu gde se čuvaju na serverima u Sjedinjenim državama. Ove informacije koristimo za procjenu vašeg korišćenja web stranica, za popunjavanje izvještaja o aktivnostih na stranicama i za omogućavanje dodatnih usluga u vezi sa aktivnošću stranica i korišćenjem interneta. Više informacija o uslugama Google Analytics možete da pročitate na sledećem linku: Zaštita podataka

Koristimo ih za:

- Izradu statističkih podataka korišćenja web stranice kompanije Alliance d.o.o. i korišćenje različnih elemenata koji čine web stranice kompanije Alliance d.o.o. (na primer: liste posjećenih stranica, trajanje posjete ili broj prikazanih poruka o greškama), kojima možemo da poboljšamo kvalitet i efikasnost svojih usluga.

- Testiranje efikasnosti naših marketinških kampanja i razumijevanje koje stranice vas interesuju i koje ne.

- Testiranje raznih funkcionalnosti.

c. Kolačići koji su povjezani sa korišćenjem društvenih mreža
Takozvani kolačići za "društvene mreže" su povjezani sa uslugama koje omogućavaju spoljni ponuđači, npr. dugme "Sviđa mi se" ili "Podijeli".

Koriste se se za omogućavanje usluga ili za čuvanje podešavanja u vezi sa dijeljenjem na društvenim mrežama. Društvene mreže, koje nude interaktivno dugme, mogu kolačić koristiti za vašu identifikaciju, čak i ako tokom pregleda naše web stranice niste koristili dugme. Ovakvo dugme može društvenoj mreži da omogući razumijevanje vaše navigacije po našoj web stranici isključivo na osnovu činjenice da je na vašem uređaju tokom pretraživanja po našim web stranicama ova društvena mreža takođe aktivirana (kada imate otvorenu sesiju).

Mi nemamo kontrolu nad akcijama koje društvena mreža koristi za prikupljanje informacija prilikom pretraživanja po našim web stranicama – to posebno važi za lične podatke koji su im na raspolaganju. Molimo vas da za tu društvenu mrežu pročitate njihove pravilnike o zaštiti privatnosti da biste se upoznali sa posljedicama korišćenja, posebno u vezi sa reklamiranjem i pretraživanjem informacija koje mogu da se prikupe korišćenjem interaktivnih dugmadi. Ovi pravilnici o zaštiti vam moraju izričito dozvoljavati da promjenite svoje izbore u vezi sa tim društvenim mrežama tako što promjenite podešavanja unutar svog korisničkog naloga za svaku od tih mreža.

Koristimo ih za:

- Kreiranje linkova sa/do društvenih mreža, kao što je Facebook.

- Omogućavanje vaše identifikacije za društvene mreže, kada je uključena opcija za dijeljenje.

- Jednostavnije prijavljivanje na naše usluge tako što se korisnički podaci za određenu društvenu mrežu čuvaju.

Ove kolačiće možete prihvatiti ili odbiti, međutim odbijanje može da spriječi pristup određenim funkcijama dijeljenja i povjezivanje sa društvenim mrežama.
d. Kolačići za reklamiranje koje sa naše stranice šalju spoljni ponuđači
Spoljni ponuđači omogućavaju svoje usluge ako saznaju da ste obišli našu web stranicu.

• KOJA JE SVRHA PREGLEDAVANJA OGLASA U VEZI SA VAŠIM PRETRAŽIVANJIMA?
Naš cilj je prikazivanje oglasa koji najbolje odgovaraju vašim potrebama. U tom cilju, tehnologija kolačića omogućava nam da izaberemo u realnom vremenu koji oglas treba da vam se prikaže – u zavisnosti od vaše istorije pretraživanja na jednoj ili više stranica odnosno aplikacija.

Bez sumnje radije biste pogledali oglase koji odgovaraju vašim interesima, nego oglase koji vas ne interesuju. Slično je i sa oglašivačima: oni takođe žele da njihove oglase gledaju ljudi koji su zainteresovani za proizvode i usluge koje reklamiraju.

Koristimo ih za:

- Prilagođavanje prikazanih reklamnih sadržaja na vašem uređaju preko naših odeljaka za reklamiranje u zavisnosti od geografskih podataka (geografska širina i dužina) koje šaljete preko vašeg uređaja u skladu sa prethodnim dogovorom.

- Slanje informacija reklamnim kompanijama o vašoj posjeti, tako da možemo da vam predstavimo oglase za koje ste najverovatnije zainteresovani.

- Prilagođavanje prikazane reklamne sadržine na vašem uređaju unutar odjeljaka za reklamiranje u skladu sa anonimnim ličnim podacima koje ste odredili za slanje reklamnoj kompaniji.

Prenos i korišćenje kolačića od strane spoljnih ponuđača uređuje pravilnik o kolačićima spoljnog ponuđača. Obavjestićemo vas o namjeni kolačića o kojima smo upoznati i o raspoloživim opcijama za promjenu svojih odluka u vezi tih kolačića.
7. Dodatna rješenja za upravljanje kolačićima za reklamiranje koje sa naše stranice šalju spoljni ponuđači
Možete da posjetite web stranicu Youronlinechoices, kojom upravljaju stručnjaci za digitalno oglašavanje koji su ujedinjeni u evropskoj agenciji EDAA (Evropsko udruženje za digitalno oglašavanje) i Kancelariji za interaktivno oglašavanje u Francuskoj.

Stranica pruža informacije o tome koje kompanije su se pridružile inicijativi i pružaju mogućnost za odbijanje ili prihvatanje kolačića koje upotrebljavaju za prilagođavanje reklamnih sadržaja na vašem uređaju u skladu sa vašim informacijama pretraživanja: www.youronlinechoices.com

U ovoj inicijativi je udružena grupa kompanija za online oglašavanje i sastoji se od pojednostavljenog interfejsa koji vam omogućava prihvatanje ili odbijanje kolačića za prilagođavanje prikazanih reklamnih sadržaja na svom uređaju u skladu sa vašim pretraživanjem interneta. Upozoravamo vas da ovaj postupak neće spriječiti prikazivanje oglasa na web stranicama koje posjećujete. Sa njim ćete samo blokirati tehnologije koje se koriste za prilagođavanje oglasa u skladu sa vašim interesima.
8. Ako dijelite svoj uređaj sa drugim korisnicima
Ako vaš uređaj koristi više osoba i na njemu postoji više različitih pretraživača, onda ne možemo garantovati da će oglasi i usluge koji su namijenjeni vama precizno odgovarati samo vašem korišćenju, a ne profilu drugog korisnika.

Gde je to moguće, dijeljenje uređaja sa drugim korisnicima i konfiguracija podešavanja za vaš pretraživač u vezi sa kolačićima vaša je odluka i odgovornost.
9. Poseban primjer: kolačići "Flash"© za "Adobe flash player"™
"Adobe Flash Player™" je računarska aplikacija koja omogućava brz razvoj dinamičnih sadržaja uz pomoć programskog jezika "Flash". Flash i druge takve aplikacije pamte parametre, podešavanja i korišćenje sadržine uz pomoć tehnologije koja je veoma slična kolačiću. Uprkos tome, "Adobe Flash Player"™ s ovim informacijama i izborima upravlja preko drugog interfejsa, koji nije direktno povezan sa programskom opremom vašeg pretraživača. Ako vaš pretraživač omogući prikaz sadržaja u programskom jeziku Flash, molimo vas da pristupate alatima za upravljanje sa kolačićima Flash direktno preko web stranice www.adobe.com.